Fuji FinePix S5 Pro

MerkFuji
ModelFinePix S5 Pro
TypeDSLR
Release25/09/2006
Megapixels6,1
Fuji FinePix S5 Pro

Reviews

 
CNET.co.uk
Impressive image quality
Score: 8
DPreview.com
Recommended
Score: 8
EISA Awards
Best Advanced Camera
Score: 10
Letsgodigital.org
Fraaie ruis
Score: 0

Fujifilm kondigt de ontwikkeling van de FinePix S5 Pro, de opvolger van de beproefde FinePix S3 Pro waar reikhalzend naar werd uitgekeken.

In een DSLR-markt waar de concurrentiestrijd nog dynamischer en sterker is dan de markt waarin zijn voorganger werd geïntroduceerd, zal de FinePix S5Pro eenzaam aan de top staan door een combinatie van de lang gezochte beeldkwaliteit van de Super CCD SR-sensor van Fujifilm, met een volledig digitale en duurzame professionele behuizing (metaallegering).

Met deze superieure combinatie van echte professionele duurzaamheid en beeldkwaliteit verwacht Fujifilm dat de FinePix S5 Pro een nog bredere groep professionele fotografen zal aanspreken.

De uiteindelijke doelstelling van Fujifilm bij het ontwikkelen van de DSLR-camera's was het maximaliseren van de beeldkwaliteit door middel van een onophoudelijk onderzoek naar en ontwikkeling van de bestaande sensortechnologie.

Zes jaar geleden, met de introductie van de succesvolle Super CCD nam Fujifilm afstand van het verhogen van de pixeldichtheid van de sensors, om zich te richten op de ontwikkeling van een beeldkwaliteit om de algehele prestatie van de sensor verbeteren.

De FinePix S5 Pro is de verfijning van een winnende formule – de Super CCD SR II van Fujifilm zal een update voor de Super CCD SR Pro krijgen. Met het gebruik van een unieke layout van twaalf miljoen gekoppelde fotodiodes (6,17 miljoen grotere ‘S’ fotodiodes voor de belangrijkste beeldinformatie, gecombineerd met 6,17 miljoen kleinere ‘R’ fotodiodes voor informatie over het heldere gebied, zal de S5 Pro zowel verbeteringen ten aanzien van ruis, dynamisch bereik als van kleur en toonschaal bieden.

Een verdere verbetering van de capaciteit van de sensor, een nieuwe, verbeterd low-pass filter zorgt dat moiré en ruis tot een absoluut minimum worden gehouden. Fujifilm is van mening dat verbeteringen op deze belangrijke gebieden een echte meerwaarde voor professionele fotografen zal opleveren; de uitdaging is de kwaliteit van de beeldinformatie en niet de kwantiteit.

De opnieuw ontworpen Super CCD SR Pro-sensor zal in het centrum van de prestatie van de camera staan. De nieuwe Real Photo Processor Pro zal de informatie op een dusdanige manier verwerken dat de gemaakte foto’s, niet alleen levendig van kleur zijn, maar tevens gelijk aan datgene wat ons menselijke oog ervaart.

De twee fases van de ruisonderdrukking door de “Real Photo Processor zullen een uitzonderlijk schoon fotobestand opleveren zonder ruis tot en met de hoogste gevoeligheid van ISO 3200. Een nieuw, “dark frame” ruisonderdrukkingsproces, die de resterende omgevingsruis op de sensor van de actuele belichting wegneemt, helpt de camera om ruisarme, scherpe foto’s te maken op het moment dat langere sluitertijden worden gebruikt.

De FinePix S5 Pro zal nog een functie bieden waar velen op gewacht hebben; de mogelijkheid om JPG- en RAW-bestanden tegelijkertijd op de kaart op te nemen. Hierdoor zijn fotografen in staat om JPG-bestanden van een klein formaat te bekijken en te verzenden, terwijl de mogelijkheid wordt behouden om op een later tijdstip op een PC of Mac de grotere RAW-bestanden te bewerken. Deze dubbele optie is voor een groot aantal beeldformaten mogelijk, waarbij de optie wordt gegeven om of een klein bestandsformaat (Basic), geschikt voor verzending per e-mail op te slaan of een groter, meer gedetailleerd JPG-bestand(Fine).

Met een voorganger die waardering kreeg voor de excellente ergonomische aspecten, zal de FinePix S5 Pro het systeem in een andere klasse plaatsen, waarbij gebruikt zal worden gemaakt van een robuuste, professionele behuizing (magnesiumlegering). Met weerbestendige afdichtingen en een topklasse ontwerp zal de S5 Pro een camera zijn die de naam ‘werkpaard’ waardig is, en die net zo geschikt is voor gebruik in de studio als in de natuurlijke omgeving van een vochtig regenwoud. Het sluitermechanisme van de camera is een bewijs van de duurzaamheid, omdat het werd getest om de uiterste benchmark van 100.000 cycli te overschrijden.

De FinePix S5 Pro zal de gebruiker tevens in staat stellen om meer controle te hebben over de unieke beeldparameters die de FUJIFILM technologie biedt. Zes niveaus voor het dynamische bereik zijn instelbaar. Dit loopt van 100% (normale dynamische bereik) en 400% (dynamisch bereik, uitgebreid met twee stops). Zij bieden de fotograaf de mogelijkheid om precies die toonnuance die zij wensen, aan de foto's toe te voegen. Daarnaast zullen drie nieuwe instellingen voor de voorgeprogrammeerde optie ‘Film Simulatie’, het instelbare karakter van de camera verder verbeteren. Hierdoor zullen portretfotografen precies die "look' kunnen realiseren die zij zich in gedachten hadden.

Eric de Jonge, Managing Director van FUJIFILM N stelde: “De ontwikkeling van de FinePix S5 Pro weerspiegelt de betrokkenheid van Fujifilm bij professionele fotografen. Wij blijven vastberaden producten op een professioneel niveau ontwikkelen, voortbordurend op de bijzondere beeldkwaliteit dat van de FinePix S3 Pro de favoriet van de natuur-, studio-, portret- en huwelijksfotografen heeft gemaakt.

De introductie van de FinePix S5 Pro brengt een verhoogde prestatie, bediening- en beeldkwaliteit naar onze DSLR-productgroep en wij verwachten dat dit een grotere en bredere groep professionele gebruikers zal aanspreken. Dit zijn opwindende tijden voor ons.”

Beeldbewerking en -kwaliteit

Real Photo Technology Pro, dat de Super CCD SR Pro en de RP (Real Photo) Processor Pro combineert, maakt een verbeterd dynamisch bereik met een soepelere tonaliteit van hoge lichten tot schaduwen mogelijk.

De verbeterde Super CCD SR Pro is voorzien van een geoptimaliseerde low-pass filter, om ruis te verlagen en moiré te minimaliseren.

De nieuw ontwikkelde RP Processor Pro is voorzien van twee cycli voor ruisonderdrukking, dat fotografen de mogelijkheid geeft om foto's met een nog hogere gevoeligheid (ISO 100 tot ISO 3200) te maken met waarneembaar minder ruis.

Geweldige flexibiliteit om kleuren en dynamisch bereik te besturen

Voor nog meer creatieve besturingsmogelijkheden van het dynamische bereik van de FinePix S5 Pro kunnen fotografen nu een keuze maken uit zes voorgeprogrammeerde bereiken, tussen de 100% en 400%.

Voor een verbeterde reproductie van natuurlijke huidtinten zijn drie nieuwe variaties van de originele filmsimulatiemodus (F1) toegevoegd (in totaal vijf modi)

Overige camerafuncties en kenmerken

 • Compatibiliteit met de Nikon F-bayonet voor alle functies met alle Nikkor AF-D/G en de meest recente AF-S objectieven
 • RAW en JPG (4256 x 2848 pixels, 3024 x 2016 pixels, 2304 x 1536 pixels) gelijktijdige opslag van beide opslagformaten mogelijk
 • Mac en PC ondersteunde “tethered” opnamestand via USB 2.0 poort en optionele Hyper Utility software (data opslagen controle via PC/Mac)
 • Robuuste lichtgewicht behuizing van magnesiumlegering, met vocht- en stofdichte afdichtingen
 • Duurzame sluitereenheid, met een levensduur van ca.100.000 opnamen
 • Gebruik van het hoge precisie i-TTL flitsbelichtingsmeetsysteem 11-punten AF sensor met sneller autofocus dan bij de FinePix S3 Pro
 • Ondersteunt het instellen van het diafragma in 1/3, 1/2 en 1 stop
 • Sluitertijden van 30 sec. tot 1/8000 sec, maximale flitssynchronisatietijd van 1/250 sec.
 • I-TTL flitsmeetsysteem voor een professionele besturing van de flitsbelichting en draadloze multi-flitsaansturing.
 • 3 niveaus van persoonlijke instellingsfuncties voor het blokkeren van instellingen met wachtwoordbeveiliging
 • 2.5 inch LCD met 235.000 pixels, met een 100% beeldweergave.
 • Kleur en monochrome 30 seconden directe “live”-weergavefunctie om de scherpte te controleren
 • Lithium-ion oplaadbare batterij
 • Compact Flash (CF)-kaart (Type I/II) en Microdrive compatibel

Colofon

Concept, vormgeving en realisatie: ezoffice webdesign © 2007 - 2023

Valid XHTML 1.0 Transitional