Nikon D50

MerkNikon
ModelD50
TypeDSLR
Release20/04/2005
Megapixels6,0
Nikon D50

Reviews

 
CNET.co.uk
Excellent image quality
Score: 8
DPreview.com
Highly Recommended
Score: 10
FOTOcentraal
Leuke spiegelreflex
Score: 9
Letsgodigital.org
Uitmuntend
Score: 8
Steve's Digicams
Excellent image quality
Score: 0

Deze camera is ontworpen als instapmodel waarmee fotografen snel, direct en gemakkelijker dan ooit kunnen genieten van de uitstekende beeldkwaliteit van Nikon digitale SLR-camera's. Dankzij de combinatie van de uitstekende respons van Nikons gepatenteerde digitale en fotografische technologieën, de optische prestaties die uitsluitend worden geboden door de befaamde Nikkor-objectieven en de uitgebreide opnameopties die alleen beschikbaar zijn in een digitale SLR-camera van deze hoge kwaliteit, is de Nikon D50 de SLR-camera die digitale fotografie binnen ieders handbereik brengt.

Dankzij een nieuwe ontwikkeling in de geoptimaliseerde Digital Vari-Program onderwerpsstanden is foto's maken nog eenvoudiger, zodat de fotograaf zich kan concentreren op het vastleggen van vluchtige speciale momenten. Als u een van de zeven gemakkelijk te herkennen pictogrammen selecteert via de handige keuzeknop, worden complexe instellingen geoptimaliseerd en wordt het juiste ISO-equivalent geselecteerd, zodat consistente en perfecte resultaten worden behaald. Nieuw is de stand 'Kinderen' waarmee u gemakkelijker gedenkwaardige foto's van kinderen maakt, met levendige kleuren en de juiste hoeveelheid contrast, die rechtstreeks kunnen worden afgedrukt zonder dat u achteraf op de computer aanpassingen hoeft aan te brengen. Volledig handmatige belichtingscontrole is ook mogelijk, waardoor de meer gevorderde fotografen beschikken over alle creatieve vrijheid die ze maar wensen. Zo beleven alle fotografen optimaal plezier aan het fotograferen.

De D50 bevat een nieuwe Nikon DX-formaat CCD-beeldsensor met 6,1 megapixels effectief en een zeer geavanceerd beeldverwerkingssysteem die samen prachtige, natuurgetrouwe beelden opleveren. De beelden kunnen probleemloos worden vergroot, terwijl de bestandsgrootte toch hanteerbaar blijft. Zodoende kunt u meer prachtige foto's maken en opslaan. Deze geoptimaliseerde onderdelen leveren consistente resultaten, zelfs onder opnameomstandigheden die een uitdaging vormen voor andere digitale camera's, zoals wanneer u werkt met lichtgekleurde onderwerpen of een lange belichting.

De Nikon D50 onderscheidt zich van andere systemen doordat deze camera altijd gereed is om foto's te maken wanneer dat ene speciale moment zich voordoet. Wanneer de camera wordt aangezet, is deze direct gereed om foto's te maken. De sluitervertraging is eveneens minimaal en biedt een vrijwel directe respons, zodat dit weer één frustratie minder is voor de digitale fotograaf.

Continuopnamen van 2,5 beelden per seconde zijn mogelijk met een maximum van 137 foto's (1), waardoor actiefotografie geen enkel probleem meer is. Foto's worden direct verwerkt en opgeslagen op de compacte SD-geheugenkaart (Secure Digital). De nieuwe USB 2.0 Hi-Speed interface ondersteunt een snellere beeldoverdracht als de camera is aangesloten op een compatibele computer.
(1) Bij gebruik van de instelling JPEG NORMAAL, beeldformaat L en een SanDisk Ultra II SD Card (256MB).

De beschikbare sluitertijd varieert van 30 seconden tot een ultrakorte
1/4.000 seconde. Een hoge flitssynchronisatiesnelheid tot 1/500 seconde maakt invulflitsen mogelijk, terwijl dit dankzij de Nikon-technologie automatisch kan worden toegepast. Er is ook een bulb-instelling beschikbaar voor lange belichtingen. De sluiter bevat een snel gordijn dat zorgt voor een consistente werking en accurate, voorspelbare resultaten, zelfs bij een korte sluitertijd. AUTO ISO zorgt ervoor dat de beschikbare hoeveelheid licht maximaal wordt benut door automatisch het ISO-equivalent in te stellen in het beschikbare bereik van 200 tot 1600. Voor meer controle kunnen fotografen de ISO-gevoeligheid van de D50 ook handmatig instellen.

Het 5-velds autofocussysteem van de D50 bevat Nikons kruissensor, biedt een brede beelddekking en een ongeëvenaarde detectie bij weinig licht die alleen wordt aangetroffen in de bekroonde Nikon D70. De nauwkeurigheid van het autofocussysteem is verder vergroot zodat onderwerpen sneller en consistenter worden gevonden en gevolgd. Het nieuwe systeem gebruikt de stand AF-A voor een vloeiende automatische werking waarbij wordt geschakeld tussen AF-S (enkelvoudige servo autofocus) en AF-C (continue servo autofocus), afhankelijk van de beweging van het onderwerp in het beeld. Er is ook een AF-hulpverlichting beschikbaar die zorgt voor maximale prestaties bij opnamen bij weinig licht.

De D50 produceert consistente natuurlijke kleuren door het hele beeld te meten en de witbalans af te stemmen op de lichtbron. De geavanceerde automatische witbalans kan de meeste situaties aan, hoewel er ook flexibele opties beschikbaar zijn, zoals een keuze uit zes handmatige instellingen, witbalansbracketing voor extra creatieve resultaten en een optie voor vooringestelde witbalans, waarbij een grijs of wit voorwerp als kalibratiereferentie voor gemengd licht kan worden gebruikt.

Nikons nieuwe 3D-kleurenmatrixmeting II zorgt in de meeste lichtomstandigheden voor een accurate belichting door de gegevens van de sensor van 420 pixels automatisch te vergelijken met een grote ingebouwde database met meer dan 30.000 onderwerpen uit de fotografische praktijk Zowel professionals als amateurs vertrouwen op Nikons exclusieve lichtmeettechnologieën die direct een ideale belichting opleveren. Nieuwe methoden voor belichtingsevaluatie detecteren hoge lichten en schaduwen in het beeld en corrigeren deze om onder- of overbelichting te minimaliseren door het belichtingspatroon van het beeld te vergelijken met een ingebouwde database met onderwerpen. Hierdoor nemen de prestaties toe en is de belichting accurater en consistenter.

Het grootste voordeel en een van de redenen waarom fotografie met Nikons digitale SLR-camera's zo leuk is, is dat de fotograaf kan profiteren van de creatieve mogelijkheden die verwisselbare objectieven bieden. De nieuwe D50 biedt een naadloze compatibiliteit met Nikons uitgebreide reeks AF Nikkor-objectieven met hoge prestaties en met de groeiende groep DX Nikkor-objectieven voor digitale camera's, die een superieure kleurreproductie, vlijmscherpe en heldere beelden, en een snelle en accurate autofocus bieden.

Door het compacte, lichte ontwerp kan de nieuwe D50 probleemloos overal mee naartoe worden genomen, terwijl de contouren van de body en de gemakkelijk toegankelijke bedieningsonderdelen garant staan voor een efficiënte en eenvoudige bediening. De menu's hebben een nieuw ontwerp en kleurschema, en geven duidelijke en behulpzame informatie in eenvoudige taal weer op de grote 2,0-inch LCD-monitor, terwijl intuïtieve helpschermen uitleg geven over de huidige menuselectie. De krachtige, oplaadbare lithium-ion batterij biedt meer mobiliteit en gemak doordat u tot 2.000 foto's kunt maken met één lading.

De D50 levert uitstekende prestaties, van de gevarieerde weergaveopties, de veelzijdige persoonlijke instellingen tot de USB 2.0 Hi-Speed interface voor eenvoudige aansluiting of direct afdrukken op een PictBridge-compatibele printer. Met de meegeleverde Nikon PictureProject software wordt de fotografische beleving verder uitgebreid en verbeterd met een gemakkelijke bestandsoverdracht, effectieve ordening en bewerking van foto's, creatieve paginaontwerpen en functies voor afdrukken en delen. De nieuwe versie van PictureProject, versie 1.5, biedt dankzij de uitstekende prestaties nog meer waar voor zijn geld.

In combinatie met de krachtige en creatieve onderdelen van Nikons Total Imaging System, zoals de hoogwaardige AF- en DX Nikkor-objectieven en de SB-800 en SB-600 Speedlights, die het mogelijk maken Nikons Creatieve Verlichtingssysteem te gebruiken, biedt het systeem puur fotoplezier door optimaal gebruiksgemak en uitgebreide creatieve mogelijkheden.

De Nikon D50 vormt voor iedereen de ideale gelegenheid om te genieten van de voordelen van digitale SLR-fotografie van Nikon.


Colofon

Concept, vormgeving en realisatie: ezoffice webdesign © 2007 - 2023

Valid XHTML 1.0 Transitional