Nikon D500

MerkNikon
ModelD500
TypeDSLR
Release05/01/2016
Megapixels20,9
Nikon D500

Reviews

 
Cameralabs
Preview
Score: 0
DPreview.com
91% Gold Award
Score: 9

De Nikon D500 is het kleine broertje van de Nikon vlaggeschip-camera D5. Het is een zeer krachtige, maar tegelijkertijd ook compacte DX-camera. Naast fotograferen kan deze camera ook filmen, zelfs in 4K UltraHD.

Belangrijkste eigenschappen

Krachtige 153-punts AF
De Multi-CAM 20K-autofocussensormodule van de D500 biedt een configuratie met een hoge dichtheid van 153 scherpstelpunten (99 kruissensoren) waarmee een zeer groot gedeelte van het beeldveld wordt gedekt. Dit betekent dat zelfs op snelbewegende onderwerpen nauwkeurig kan worden scherpgesteld. De AF-functie is omlaag aangepast tot -4 LW bij het middelste scherpstelpunt en tot -3 LW bij alle overige scherpstelpunten, zodat de AF zelfs bruikbaar is in situaties met zeer weinig licht of bij opnamen van onderwerpen met een laag contrast. Een nieuwe AF-engine en een nieuwe RGB-sensor met 180K pixels dragen ook bij aan het realiseren van uitzonderlijk goede AF-prestaties bij allerlei verschillende onderwerpen.

Snelle continu-opnamen met een snelheid van circa 10 bps
De D500 biedt snelle continu-opnamen met een snelheid van circa 10 bps voor maximaal 200 opnamen in de JPEG-indeling en 200 opnamen in de 14-bits ongecomprimeerde RAW-indeling zonder dat de opnamesnelheid afneemt. Bij deze snelheid kunnen zelfs bewegende onderwerpen nauwkeurig binnen een grote beeldhoek worden gevolgd, waarbij wordt geprofiteerd van het stabiele zoekerbeeld van de camera en de grootste diagonale kijkhoek ooit van circa 30,8°.

Compact DX-systeem
Nikon's DX-formaat D500 biedt een beeldhoek die equivalent is met die van een objectief waarvan de brandpuntsafstand circa 1,5× zo groot is. Hierdoor kan bij teleopnamen een kleiner, lichter objectief met een kortere brandpuntsafstand worden gebruikt en kan worden geprofiteerd van prestaties die vergelijkbaar zijn met die van het FX-formaat topmodel, de D5. De handzaamheid van de camera wordt ook verbeterd door het kitobjectief, de AF-S DX NIKKOR 16-80mm f/2.8-4E ED VR, 's werelds lichtste normale zoomobjectief met 5× zoom, waardoor de camera slechts circa 1340 gram weegt wanneer het objectief op de D500 is bevestigd.

4K UHD-video
De D500 kan maximaal 29 min. en 59 sec. aan video in 4K UHD (3840 × 2160)/30p/25p/24p en 1080/60p opnemen, waarbij gelijktijdige uitvoer via HDMI beschikbaar is. Het is ook mogelijk om in de camera time-lapse-films in 4K UHD te genereren. In de Full HD- of HD-filmstand vermindert de functie voor elektronische vibratiereductie van de D500 de effecten van cameratrilling in horizontale, verticale en geroteerde richting tijdens filmopnamen uit de hand. Actieve D-Lighting zorgt voor behoud van details in hoge lichten en schaduwen en produceert filmopnamen met een natuurlijke helderheid.

Gevoeligheid tot ISO 51.200
De nieuwe EXPEED 5-beeldverwerkingsengine van de D500 is dezelfde als die van de D5 en biedt standaard een ISO-gevoeligheid van 100 tot 51.200 die naar beneden aanpasbaar is tot Lo 1 (equivalent met ISO 50) en naar boven tot Hi 5 (equivalent met ISO 1.640.000). De engine kan beelden met een uitzonderlijk hoge resolutie vastleggen en kan zelfs bij een hoge ISO-instelling ruis verminderen. De nieuwe RGB-sensor met 180K pixels (circa 180.000 pixels) verbetert de prestaties van het geavanceerde systeem voor onderwerpherkenning van de camera nog verder en de flikkerreductie bij foto's vermindert variaties in de belichting, zelfs wanneer er sprake is van een flikkerende lichtbron.

High-res 3,2 inch kantelmonitor
Via het touchscreen van de D500 kunnen allerlei functies worden bediend, zoals direct tussen beelden wisselen via de schuifbalk voor beelden, tekstinvoer (net als bij de D5) en de aanraak-AF en aanraaksluiter (bij fotograferen). De kantelmonitor heeft een scharnierstructuur met drie assen en ondersteunt livebeeld onder flexibele hoeken, waarbij de gebruiker niet wordt gehinderd, maar vanuit een comfortabele positie opnamen kan maken. Tot slot kan de gebruiker via de grote monitor van 8 cm/3,2 inch met zijn aanzienlijk verbeterde resolutie van 2.359.000 beeldpunten de scherpstelling van de D500 verrassend nauwkeurig en gedetailleerd selecteren en controleren.

Bluetooth Low-Energy
De D500 is de eerste Nikon-camera die dankzij communicatie op korte afstand via Bluetooth Low Energy kan profiteren van een altijd beschikbare verbinding met smartapparaten (iOS en Android). Door diverse verschillende services in te schakelen kan de gebruiker beelden die met de D500 zijn opgenomen automatisch overzetten naar zijn of haar smartapparaat en beelden automatisch uploaden naar NIKON IMAGE SPACE. Fotografen kunnen met behulp van hun smartapparaat ook bladeren door beelden die onderweg in de camera zijn opgeslagen om snel een overzicht van hun gecreëerde werk te krijgen. SnapBridge voegt als geheugensteun automatisch locatiegegevens en de datum en tijd aan beelden toe, waardoor beelden die met de D500 zijn opgenomen, extra waardevol worden en veel meer gemak bieden.

Draadloze zender (optioneel)
De WT-7/A/B/C draadloze zender van Nikon is bedoeld voor professionele fotografen die beelden sneller moeten overzetten dan via de ingebouwde functie voor draadloos LAN mogelijk is. Wanneer de zender met de D500 is verbonden, kunnen foto- en filmbestanden zowel via een bedraad LAN als via een draadloos LAN worden overgezet naar computers¹ of een FTP-server. De D500 met de WT-7/A/B/C kan worden gebruikt als access point voor een draadloos LAN dat een gemakkelijke verbinding met computers en smartapparaten mogelijk maakt.


Colofon

Concept, vormgeving en realisatie: ezoffice webdesign © 2007 - 2023

Valid XHTML 1.0 Transitional