Nikon D90

MerkNikon
ModelD90
TypeDSLR
Release27/08/2008
Megapixels12,3
Nikon D90

Reviews

 
Cameralabs.com
Highly recommended
Score: 9
CNET.co.uk
Excellent
Score: 8
DPreview.com
Highly Recommended
Score: 9
Imaging Resource
Highly recommended
Score: 10
Ken Rockwell
Handles great
Score: 0
Letsgodigital.org
A superb DSLR camera!
Score: 8
Pixelmania.nl
Aanbevolen!
Score: 10
Steves Digicams
Outstanding value
Score: 0
Tweakers.net
Uitstekende bediening
Score: 0

Amsterdam, 27 augustus 2008 – Nikon kondigt met de nieuwe D90 wederom een innovatie aan in het assortiment van middenklasse DX-formaat digitale spiegelreflexcamera's.

De D90 is de eerste digitale middelklasse spiegelreflexcamera uitgerust met een filmfunctie, die cinematografische resultaten, een verbluffende beeldkwaliteit en innovatieve hoogwaardige functies biedt. Deze functionaliteiten zijn overgenomen uit Nikon’s nieuwste paradepaardje in het DX-formaat, de D300. De D90 opent nieuwe deuren voor fotoliefhebbers op elk niveau.

Met 12,3 megapixels, de nieuw ontworpen DX-formaat CMOS-beeldsensor en Nikon's eigen EXPEED-beeldverwerkingssysteem staat de D90 garant voor kwaliteit. Dankzij geavanceerde functies zoals Live View, onderwerpherkenning, actieve D-Lighting, beeldinstellingen en een ISO-gevoeligheidsbereik van 200-3200 (ISO 6400-equivalent bij Hi1 en ISO 100-equivalent bij Lo1) zijn in vrijwel alle omstandigheden zeer creatieve opnamen mogelijk. Bovendien bevinden al deze functies zich in een ergonomische body met een intuïtieve indeling, zodat ze gemakkelijk te gebruiken zijn.

Verbluffende beeldkwaliteit
De D90 produceert beelden met opmerkelijke details en extra vergrotingsmogelijkheden dankzij de verbeterde DX-formaat CMOS-beeldsensor en 12,3 effectieve megapixels.

De ISO-gevoeligheid loopt van 200-3200 (ISO 6400-equivalent bij Hi1 en ISO 100-equivalent bij Lo1) en levert beelden met weinig ruis, veel details en toongradaties die je verwachtingen zullen overtreffen. De EXPEED-technologie in de D90 is geoptimaliseerd om de hoogwaardige, snelle beeldverwerkingsmogelijkheden te bieden waar Nikon’s professionele digitale spiegelreflexcamera’s om bekend staan. Deze technologie verbetert ook de prestaties van andere krachtige functies, zoals Live View en het nieuwe systeem voor gezichtsherkenning.

Actieve D-Lighting past het contrast tussen de lichte en donkere delen van het beeld aan door plaatselijk tooncorrecties toe te passen tijdens het maken van de foto. Het probleem van verloren details, bijvoorbeeld bij foto’s die zijn gemaakt in situaties met een hoog contrast, wordt hiermee opgelost. Voor extra creativiteit kun je met beeldinstellingen het uiterlijk en de sfeer van de foto's aanpassen, waarbij je de keuze hebt uit zes instellingen, waaronder de nieuwe opties Portret en Landschap.

Een helpende hand
Het onderwerpherkenning-systeem van de D90, voor het eerst geïntroduceerd in Nikon's paradepaardjes, de D3 en de D300, gebruikt een 420-pixels RGB-sensor om de onderwerp- en kleurgegevens van het gefotografeerde onderwerp te analyseren. Op basis van deze gegevens optimaliseert de camera de scherpstelling, belichting en witbalans, vlak voordat de sluiter ontspant.

De D90 herkent ook gezichten van mensen en kan tot vijf gezichten extra scherp, nauwkeurig en met zeer natuurlijke huidtinten vastleggen. In de 11-punts autofocusstand gebruikt de camera de kleurgegevens van het onderwerp om scherp te blijven stellen op het onderwerp terwijl dit beweegt.

Nadat je de gewenste compositie hebt gemaakt, kunt je de ingebouwde beeldbewerkingsfuncties van de D90 gebruiken om beelden eenvoudig in de camera te verbeteren. Er zijn diverse nieuwe retoucheeropties beschikbaar: Vertekeningscorrectie corrigeert lensaberratie, Rechtzetten corrigeert scheeftrekking van het beeld, terwijl Fisheye optische effecten creëert die vergelijkbaar zijn met die van een fisheye-objectief.

Er zijn ook uitgebreide opties beschikbaar om de juiste opname te bekijken en te selecteren, zoals een miniatuurweergave met 72 beelden, een kalenderweergave en een histogramweergave voor een vergrote weergave van een deel van de foto.

Live en levendig
De D90 is de eerste middenklasse digitale spiegelreflexcamera die een filmfunctie biedt, zodat je creatieve films van hoge kwaliteit kunt vastleggen in Motion JPEG. Vergeleken met de gemiddelde videocamera biedt de veel grotere beeldsensor van de D90 een hogere beeldkwaliteit, een kleine scherptediepte en uitstekende ISO-prestaties tijdens opnamen bij weinig licht. Het uitgebreide assortiment van NIKKOR-objectieven biedt een grote variëteit, van fisheye tot groothoek tot supertele, waardoor je nog meer creativiteit en emotionele impact aan je films kunt toevoegen. De D90 biedt zelfs de mogelijkheid films met geluid af te spelen op de camera, dankzij het unieke, krachtige systeem van luidspreker en microfoon.

De D90 heeft een zoeker met pentaprisma op ooghoogte met een beelddekking van circa 96%. Op momenten waarop het echter niet handig is om door de zoeker te kijken, kan je doormiddel van de Live View knop het beeld live weergeven op de 3-inch LCD-monitor met circa 920.000 pixels en een kijkhoek van 170°. Hierbij zijn drie AF-standen met contrastdetectie beschikbaar: gezichtsprioriteit, groothoek en normaal veld. Als je niet zeker weet welke camera-instellingen geschikt zijn, kun je geavanceerde functies als actieve D-Lighting en beeldinstellingen gebruiken om altijd prachtige, scherpe beelden te produceren.

Mis geen enkele foto
Niets is zo frustrerend als een lege batterij wanneer je op het punt staat een uniek moment vast te leggen. Daarom heeft Nikon het energieverbruik van de D90 geminimaliseerd, zodat je met een volledig opgeladen accu circa 850 foto’s kunt maken. Voor accurate opnamen is een nauwkeurige sluiter vereist; het elektronisch getimede sluitermechanisme van de D90 is speciaal ontworpen voor een lange, accurate werking.

Het sluitermechanisme is onderworpen aan uitputtende tests waarbij de sluiter 100.000 maal werd ontspannen. Dankzij een indrukwekkende opstarttijd van 0,15 seconde, een ontspanvertraging van 65 milliseconden en een snelheid van 4,5 beelden per seconden, is de D90 bovendien altijd gereed om te fotograferen en mis je dus geen enkele belangrijke opname meer.

Met een miniatuurweergave van maximaal 72 beelden, Pictmotion-diashows met geluid, de mogelijkheid om geotags met GPS-gegevens aan beelden toe te voegen (optioneel), directe online upload naar ‘my Picturetown’ en HDMI-compatibiliteit, is het tevens zeer gemakkelijk om beelden te delen en te ordenen.

Belangrijkste eigenschappen

 • DX-formaat CMOS-beeldsensor van 12,3 megapixels voor prachtig gedetailleerde foto's en verbluffend scherpe vergrotingen. Ingebouwde zelfreinigende sensor minimaliseert het effect van stof.
 • EXPEED-beeldverwerkingssysteem voor optimale prestaties en de hoogste beeldkwaliteit.
 • Hoge lichtgevoeligheid (ISO 200-3200), uitbreidbaar tot maximaal ISO 6400 (equivalent) en minimaal ISO 100 (equivalent). Doordat u kortere sluitertijden kunt gebruiken, wordt de kans op onscherpte bij opnamen van snel bewegende onderwerpen of met weinig licht aanzienlijk verminderd.
 • Actieve D-Lighting voor behoud van details in hoge lichten en schaduwen, zodat u altijd zeker bent van schitterende beelden met een natuurlijk contrast. De functie heeft vier niveaus, waaronder Extra hoog, en kan handmatig of automatisch worden geactiveerd.
 • Met beeldinstellingen kunt u het uiterlijk en de sfeer van uw foto's aanpassen. U hebt de keuze uit zes instellingen: Standaard, Levendig, Neutraal, Monochroom, Portret en Landschap.
 • Het systeem voor onderwerpherkenning met geïntegreerd gezichtsherkenningssysteem gebruikt de gegevens van de lichtmeet- en AF-sensoren in de camera voor nauwkeurige opnamen en scherpe beelden. De functie voor gezichtsherkenning zorgt voor natuurlijke huidtinten in portretten en groepsopnamen.
 • Geavanceerde autofocusmodule met veelzijdig Multi-CAM100 11-punts AF-systeem voor een snelle en nauwkeurige autofocusdekking over het hele beeld. De AF-veldstanden zijn geschikt voor opnamen in vrijwel alle situaties en omvatten 3D-tracking AF, waarmee u de compositie van een beeld na scherpstelling op het onderwerp kunt aanpassen.
 • In de livebeeldstand met autofocus kunt u eenvoudig de compositie van beelden bepalen met behulp van de LCD-monitor. Drie AF-standen worden ondersteund: AF-gezichtprioriteit voor portretten (detecteert maximaal vijf gezichten in een beeld), breedbeeld-AF voor opnamen uit de hand en normaal veld-AF voor opnamen met een statief.
 • D-movie is een innovatieve functie voor de opname van films in Motion JPEG-indeling*. De grote beeldsensor (vergeleken met die van een gemiddelde consumentencamcorder) en de hoge ISO-gevoeligheid van deze camera leveren een buitengewone beeldkwaliteit. Met behulp van het grote aanbod verwisselbare NIKKOR-objectieven, van fisheye- tot groothoek- en superteleobjectieven, kunt u fotografische technieken op uw films toepassen; met Micro NIKKOR-objectieven maakt u zelfs extreme close-ups.
 • 3-inch LCD-monitor met hoge resolutie van 920.000 pixels en een grote kijkhoek van 170 graden voor eenvoudig gebruik van de livebeeldfunctie.
 • Geavanceerde onderwerpsstanden zorgen ervoor dat automatisch de optimale camera-instellingen, waaronder beeldinstellingen en actieve D-Lighting, worden geselecteerd voor veelgebruikte fotografische stijlen, effecten en locaties. U kunt kiezen uit Portret, Landschap, Close-up, Sport en Nachtportret.
 • Heldere zoeker met pentaprisma, een beelddekking van 96% en een oogafstand van 19,5 mm voor nauwkeurige composities.
 • Snelle respons met een opstarttijd van circa 0,15 seconde, een ontspanvertraging van 65 milliseconden en 4,5 beelden per seconde**.
 • Uitgebreid retoucheermenu met een reeks van foto-effecten, waaronder Fisheye, Vertekeningscorrectie en Rechtzetten. Er wordt snel en eenvoudig een kopie van de foto gemaakt, die u in de camera kunt bewerken en verbeteren. De oorspronkelijke foto blijft behouden.
 • Uitgebreide weergavefuncties, zoals een ingebouwde Pictmotion-diashow, een miniatuurweergave met 72 beelden, een kalenderweergave en een histogramweergave waarbij histogrammen van vergrote delen van een beeld worden getoond.

Colofon

Concept, vormgeving en realisatie: ezoffice webdesign © 2007 - 2023

Valid XHTML 1.0 Transitional