Olympus E-330

MerkOlympus
ModelE-330
TypeDSLR
Release26/01/2006
Megapixels7,4
Olympus E-330

Reviews

 
CNET.co.uk
A very good mid-range DSLR
Score: 8
DPreview.com
Recommended
Score: 8

De Olympus E-330 is de eerste* digitale SLR-camera met een constante live weergave direct op de LCD. Doordat digitale SLR-fotografen bij het bepalen van het opnamekader niet langer door het oculair hoeven te kijken, zien ze precies wat er om hen heen gebeurt, en dat vergroot de flexibiliteit. Dankzij de grote kantelbare LCD van 6,4 cm hoeft men zich ook niet in onmogelijke bochten te wringen om een fraaie opname te maken – zelfs niet bij een extreem laag perspectief. De Olympus E-330 dankt de geweldige beeldkwaliteit onder andere aan een MOS-sensor van de nieuwste generatie die zorgt voor zeer gedetailleerde resultaten met 7,5 megapixels. Verder is dit model, evenals de andere E-System-camera's, uitgerust met de exclusieve Supersonic Wave-filter van Olympus voor stofvrije fotografie. Bovendien werkt de E-330 ook probleemloos met alle accessoires van het Olympus E-System.

De Olympus E-330 betekent een doorbraak op het gebied van digitale SLR-fotografie. Voor het eerst* kunnen gebruikers hun voorwerpen live bekijken op de grote, kantelbare LCD. Dit betekent dat macrofotografen niet langer door de modder hoeven te kruipen om een klein voorwerp op de grond te fotograferen, en dat portretfotografen eenvoudig oogcontact kunnen houden met hun klant of model. En onder water kunnen fotografen nu eindelijk door hun duikbril zien wat ze fotograferen.

Deze innovatie profiteert tevens van de geweldige beeldkwaliteit die het gevolg is van de uiterst geavanceerde live MOS-sensor met 7,5 miljoen pixels.

Net als alle andere Olympus E-System-camera's is de E-330 voorzien van een Supersonic Wave-filter die de beeldsensor beschermt tegen schadelijke stofdeeltjes die in de camera kunnen komen tijdens het verwisselen van het objectief. Deze filter genereert ultrasone trillingen die ervoor zorgen dat stof en andere deeltjes worden afgeschud en opgevangen op een speciale klevende laag. Deze functie wordt automatisch geactiveerd bij het opstarten van de camera, maar kan ook handmatig worden bediend.

Om te voldoen aan de wensen en voorkeuren van vrijwel alle soorten gebruikers, biedt dit model volledig handmatige belichtingsinstellingen, halfautomatische diafragma- en sluitertijdvoorkeuzes en een volledig automatisch belichtingsprogramma. Daarnaast staan de 20 scèneprogramma's en 7 creatieve opties garant voor een ideale oplossing in de meest uiteenlopende fotografische situaties. Tot de nieuwe functies behoren bovendien een vervormingscorrectie, een macro-functie voor natuuropnamen, een xD-panoramafunctie en twee onderwaterprogramma's. Verder zorgt een speciale live weergave-boostfunctie voor een grotere helderheid bij de weergave op de HyperCrystal LCD van 6,4 cm, en dat vereenvoudigt het bepalen van het opnamekader, zelfs bij weinig licht.

Dankzij de vele professionele opties profiteert u van een optimale opnamekwaliteit. De AE-sensor met 49 meetpunten werkt met een geavanceerd AE-algoritme en biedt zo zeer precieze belichtingswaarden voor de ESP-meting. Ook beschikt dit model over een functie voor zwart-witopnamen waarbij gebruik kan worden gemaakt van speciale kleurenfilters – zoals gebruikelijk bij analoge fotografie. Tot de andere professionele functies van de Olympus E-330 behoren een 'one touch'-witbalans, een AF-vergrendelingsfunctie en een voorvertoning van de scherptediepte. En om de belichtingswaarden van afzonderlijke opnamen te bekijken, is deze camera uitgerust met een histogramfunctie. De E-330 is tevens voorzien van dubbele geheugenslots voor CompactFlash-kaarten en xD-Picture Cards, en dat geeft fotografen de mogelijkheid om zelf te bepalen op welk geheugenmedium ze hun opnamen willen vastleggen. Ook kunnen gebruikers zelf kiezen of ze hun opnamen opslaan als JPEG-, TIFF- of RAW-bestanden.

Ondanks al deze functies is de camera toch zeer gemakkelijk te bedienen. Dankzij het TTL optische porro-ontwerp is de ergonomische en lichtgewicht behuizing bijzonder compact. Om het gebruiksgemak nog verder te vergroten, kunnen de gebruikers zelf aangeven hoeveel informatie er op het scherm moet worden weergegeven. Meer ervaren gebruikers zullen snel kiezen voor uitgebreide informatie, terwijl beginnende fotografen voldoende hebben aan de algemene gegevens.

Dankzij de compatibiliteit met vrijwel alle accessoires van het E-System profiteren gebruikers van de nieuwe E-330 van de vele voordelen van SLR-fotografie. Behalve uit een breed aanbod objectieven bestaat het E-System ook uit tal van specialistische accessoires zoals diverse flitsersystemen. Om ervoor te zorgen dat de voordelen van deze camera ook onder water tot hun recht komen, levert Olympus vanaf juni 2006 het PT-E02 onderwaterhuis dat de camera beschermt tot op een diepte van 60 m.

De Olympus E-330 betekent een mijlpaal voor digitale SLR-fotografie met een constante live weergave direct op de LCD. Daarnaast overtuigt deze camera met een uitzonderlijke beeldkwaliteit die mede het gevolg is van de MOS-sensor met 7,5 miljoen pixels. De E-330 zal verkrijgbaar zijn vanaf maart 2006.

* tussen de uitwisselbare-lens-type Full-time Live View AF digitale SLR-camera's
** Vergelijkbare brandpuntsafstand bij 35-mm camera's tussen haakjes
Specificaties kunnen zonder voorafgaande kennisgeving worden gewijzigd
 

Belangrijkste kenmerken

 • De eerste digitale SLR ter wereld met een constante live weergave* met twee standen:
  • Stand A – full-time live weergave met behoud van AF-functionaliteit
  • Stand B – macro live weergave met 10x vergroting voor nauwkeurige handmatige scherpstelling
 • Live MOS-sensor met 7,5 miljoen pixels
 • Kantelbare HyperCrystal LCD van 6,4 cm (215.250 pixels)
 • Supersonic Wave-filter voor bescherming tegen stof
 • Ontwerp met een TTL optische porro-zoeker
 • Gebaseerd op de Four Thirds-standaard
 • Single AF, continue AF en handmatige scherpstelling, plus S-AF+MF en C-AF+MF AE-sensor met 49 meetpunten ESP-meting, 'centraal gewogen gemiddelde'-meting en spot-meting plus 'high-light en schaduwbasis' spot-meting
 • Professionele AE-vergrendelingsfunctionaliteit
 • Repeterende opnamen met een snelheid van 3,0 fps
 • IR hybride filter voor vereffening met het menselijk oog
 • ISO-waarden in stappen van 1/3 EV ISO-waarden tot 1600
 • TruePic TURBO-beeldprocessor P/S/A en volledig handmatige instellingen
 • Dubbele geheugenslots voor CompactFlash/Microdrives en xD-Picture Cards
 • 20 scèneprogramma's, 7 creatieve opties en 4 belichtingsstanden
 • Ingebouwde pop-up flitser
 • Gebruiksvriendelijk met gedetailleerde en vereenvoudigde weergaveopties
 • Gewicht: 550 g, afmetingen: 140 x 87 x 72 mm
 • Compatibel met alle objectieven van het Olympus E-System en diverse andere accessoires, waaronder de FL-36 flitser en de ME-1 beeldvergroter
 • Verkrijgbaar als losse camera of als kit met het 14-45 mm (28-90 mm) 1:3,5-5,6 objectief, de BLM-1 oplaadbare batterij en de BCM-2 batterijlader
 • Het optionele PT-E02 onderwaterhuis is verkrijgbaar.

Colofon

Concept, vormgeving en realisatie: ezoffice webdesign © 2007 - 2023

Valid XHTML 1.0 Transitional