Olympus E-500

MerkOlympus
ModelE-500
TypeDSLR
Release26/09/2005
Megapixels8,0
Olympus E-500

Reviews

 
CNET.co.uk
Very nice photo quality
Score: 7
DPreview.com
Highly Recommended
Score: 10

Naarmate de populariteit van digitale fotografie toeneemt en de prijzen gunstiger worden, kiezen steeds meer fotografen voor de betere kwaliteit en grotere flexibiliteit van een DSLR-camera met uitwisselbare objectieven, flitsersystemen en andere accessoires. Met de Olympus E-500 komen de creatieve mogelijkheden van digitale SLR-fotografie nu voor iedereen binnen handbereik.

Uiterst betrouwbaar
Voor gedreven fotografen heeft beeldkwaliteit de allerhoogste prioriteit en de Olympus E-500 stelt alles in het werk om onder alle omstandigheden een perfect resultaat te garanderen. De Supersonic Wave-filter maakt bijvoorbeeld een einde aan het probleem dat er tijdens het verwisselen van het objectief stof in de camerabehuizing komt en op de CCD; iets waarvoor tot op heden geen oplossing bestond. Omdat één stofdeeltje duizenden pixels op de CCD kan beslaan, kunnen zelfs de kleinste deeltjes van invloed zijn op de kwaliteit van een opname. Dankzij deze gepatenteerde technologie kunt u nu overal en altijd met een gerust hart het objectief verwisselen zonder dat u bang hoeft te zijn voor stof. De door Olympus ontwikkelde Supersonic Wave-filter genereert ultrasone trillingen die ervoor zorgen dat stof en andere deeltjes worden afgeschud en opgevangen op een speciaal membraan dat is voorzien van een klevende laag. Deze functie wordt automatisch geactiveerd wanneer de camera wordt ingeschakeld maar kan ook handmatig worden bediend. Met deze ingenieuze oplossing besparen gebruikers ook op de tijd en kosten van het schoonmaken van stoffige beeldsensoren.

Uitstekende beeldkwaliteit
Met een resolutie van 8,0 miljoen pixels zorgt de E-500 altijd voor haarscherpe en zeer gedetailleerde opnamen. Daarnaast maakt deze camera geen gebruik van een gewone Interline Transfer CCD maar van een Full Frame Transfer CCD (FFT CCD). Dit type CCD heeft een groter pixelgebied omdat er geen sprake is van een apart transmissiekanaal. Hiervoor wordt immers gebruikgemaakt van de fotodiode zelf. Het gevolg is dat de FFT CCD meer elektronen vastlegt en zo zorgt voor een betere signaal/ruis-verhouding en een groter dynamisch bereik. Bij de foto's vertaalt dit zich in een grotere belichtingstolerantie, meer details en minder ruis. Ook is deze camera uitgerust met een speciale ruisfilter die zorgt voor minimale ruis bij hoge ISO-waarden.

Grote mobiliteit
Het penta-type ontwerp van de Olympus E-500 geeft deze camera het uiterlijk van een klassiek SLR-systeem. Dankzij het kleinere formaat behoort de E-500 echter tot de meest compacte D-SLR's van dit moment. Actieve gebruikers zullen blij zijn met een camera die ze altijd en overal mee naartoe kunnen nemen – ongeacht of het nu gaat om een rustige fietstocht of een drukke stedentrip. Bovendien is de zoeker voorzien van een speciale multicoating en dat zorgt voor een scherpe en heldere weergave – zelfs in de felle zon. Beroepsfotografen zullen ook zeer te spreken zijn over het geringe gewicht en ze zullen de E-500 dan ook graag meenemen als een reservecamera wanneer ze voor een fotoreportage op reis moeten. Dankzij de professionele en gebruiksvriendelijke indeling van alle knoppen en regelaars kan iedereen snel met deze camera aan de slag.

Fotografen hebben de keuze uit 15 voorgedefinieerde scèneprogramma's voor de meest voorkomende situaties. Ook kunnen ze opnamen maken in zwart/wit waarbij, net als bij analoge fotografie, gebruikgemaakt kan worden van speciale kleurenfilters. Daarnaast staan de handmatige opties, zoals P/A/S/M, garant voor onbegrensde creatieve mogelijkheden. De nieuwe AE-sensor met 49 meetpunten zorgt voor zeer nauwkeurige belichtingswaarden voor ESP-meting en maakt daarbij gebruik van een nieuw algoritme. Uiteraard behoren een 'centraal gewogen gemiddelde'-meting en spot-meting ook tot de mogelijkheden. Tot slot zorgt het meetsysteem voor lichte en donkere delen voor een meer dan uitstekende belichtingscontrole. De Olympus E-500 is tevens voorzien van een professionele AE-lock functionaliteit waarmee u de instellingen van de camera geheel naar eigen inzicht vastzet. Wanneer er te weinig licht is om goed te fotograferen, kunt u gebruikmaken van de ingebouwde pop-up flitser.

De TruePic TURBO-beeldprocessor zorgt niet alleen voor indrukwekkende opnamen met fantastische kleuren, een ongekende resolutie en een scherp contrast, maar geeft de Olympus E-500 tevens extra snelheid. Ook is het mogelijk om repeterende opnamen te maken met een snelheid van 2,5 fps bij alle bestandsformaten. In het HQ (1/8) of SQ JPEG-formaat kunnen ook beelden worden opgeslagen bij gebruik van high-speed media, zoals SanDisk SDCFX (Extreme III). Het aantal opnamen dat kan worden opgeslagen is uiteraard afhankelijk van de capaciteit van de gebruikte geheugenkaart. Verder profiteren gebruikers van twee geheugenslots – één voor CompactFlash-kaarten en één voor xD-Picture Cards – die het gebruiksgemak verhogen en zorgen voor extra databeveiliging.

Het gebruiksgemak wordt verder vergroot door de grote HyperCrystal LCD van 6,4 cm met 215.250 pixels. Op dit scherm kunnen gemaakte opnamen zelfs in de felle zon eenvoudig op groot formaat en onder een hoek van 160° worden bekeken, zonder dat het beeld wordt verstoord door hinderlijke schitteringen. Voor een optimale controle kunnen de beelden bovendien tot 14x worden vergroot. Daarnaast geeft de LCD duidelijke informatie over alle gekozen camera-instellingen.

Zeer veelzijdig
Eén van de grote voordelen van een SLR-systeem is dat de fotografische mogelijkheden verder kunnen worden vergroot met behulp van speciale accessoires. Zo profiteert de Olympus E-500 van de uitgebreide Olympus E-System productlijn die onder andere een aantal digitale objectieven omvat. Het huidige aanbod objectieven beslaat een brandpuntsbereik van 7-300 mm (vergelijkbaar met 14-600 mm bij een 35-mm camera). Met objectieven voor unieke groothoekperspectieven en ongelooflijke close-ups, biedt Olympus voor vrijwel elke situatie een op maat gesneden oplossing. Ook zijn er diverse flitsersystemen beschikbaar; zowel standaardmodellen als ring- en twin-flitsers voor speciale toepassingen.

Omdat alle E-System producten zijn ontworpen conform de Four Thirds-standaard zijn ze uitwisselbaar met een groot aantal producten en accessoires van andere fabrikanten. De Four Thirds-standaard voor digitale fotografie is een gezamenlijk initiatief van Olympus en Kodak, en definieert normen op drie niveaus: mechanisch, optisch en communicatief. Uitgangspunt bij deze ontwikkeling was het optimaliseren van de prestaties van de camerabehuizing, beeldsensor en objectieven. Steeds meer fabrikanten sluiten zich aan bij het Four Thirds-consortium.

De Olympus E-500 digitale SLR met 8,0 miljoen pixels combineert een klassiek ontwerp met fenomenale prestaties en een aantrekkelijke prijs, zodat de uitstekende kwaliteit en creatieve vrijheid van digitale SLR-fotografie nu ook binnen handbereik komen van enthousiaste hobbyisten en semi-professionals. En dankzij de Supersonic Wave-filter mislukken foto's niet langer als gevolg van de hinderlijke effecten van stof op de beeldsensor. De camera is bijzonder licht en compact en wordt gekenmerkt door een ergonomisch ontwerp. De creatieve mogelijkheden van de Olympus E-500 staan bovendien garant voor sensationele resultaten.

Belangrijkste eigenschappen

 • 8,0 miljoen pixels met Full Frame Transfer CCD
 • HyperCrystal LCD van 6,4 cm (215.250 pixels)
 • Antistofsysteem met Supersonic Wave-filter
 • Licht en compact ontwerp volgens het penta-type (uiterlijk van een klassieke SLR)
 • AE-sensor met 49 meetpunten en basismeetsystemen voor lichte en donkere delen
 • Single AF, continu AF en handmatige focus
 • Digitale ESP-meting, 'centraal gewogen gemiddelde'-meting en spot-meting
 • AE-lock functionaliteit
 • Repeterende opnamen met 2,5 fps in HQ (1/8) en SQ JPEG-formaat tot de maximale capaciteit van de geheugenkaart bij gebruik van high-speed media, zoals SanDisk SDCFX (Extreme III)
 • IR Hybrid Type Cut Filter voor vereffening met het menselijk oog
 • ISO-waarde instelbaar in stappen van 1/3 EV
 • TruePic TURBO-beeldprocessor
 • 15 scèneprogramma's en scèneselect programma-instellingen
 • Twee geheugenslots voor CompactFlash/Microdrives en xD-Picture Cards
 • Ingebouwde pop-up flitser
 • Gebruiksvriendelijk menu met gedetailleerde en vereenvoudigde weergave-opties en volledig handmatige instellingsmogelijkheden
 • Gewicht: 435 g, afmeting: 129,5 x 94,5 x 66 mm
 • Compatibel met de complete reeks Olympus E-System objectieven en tal van accessoires

Colofon

Concept, vormgeving en realisatie: ezoffice webdesign © 2007 - 2023

Valid XHTML 1.0 Transitional