Pentax K-7

MerkPentax
ModelK-7
TypeDSLR
Release20/05/2009
Megapixels14,6
Pentax K-7

Reviews

 
CNet.co.uk
A great camera
Score: 9
DPreview.com
Highly Recommended
Score: 9
Imaging Resource
Offering a lot
Score: 0
LetsGoDigital.org
Pleasantly compact
Score: 8
PhotoReview
A sophisticated DSLR
Score: 9

De wensen met betrekking tot een camera zijn net zo verschillend als de gebruikers zelf. Veel van deze wensen vervullen stond voorop bij de ontwikkeling van de PENTAX K-7.

Snel werd daarbij duidelijk dat een camera niet aan alle eisen kan voldoen. Te verschillend zijn de toepassingen - prof/amateur, macro/sport, studio/natuur, 10 opnames per maand, 100 opnames per dag. Er moeten dus compromissen worden gesloten. Maar in ieder geval geen concessies aan de kwaliteit. Maar hoe wordt "kwaliteit" gedefinieerd?

Het camerahuis uit een magnesium/aluminiumlegering, chassis uit edelstaal, LCD-scherm met "AR coating" tegen krassen, 100% zoeker, 77 afdichtingen die het binnendringen in het camerahuis van water, stof en vuil verhinderen, nieuw ultrasoon reinigingssysteem voor de opnamesensor of een werktemperatuur vanaf -10°C.

Dit zijn allemaal kwaliteitskenmerken die het handgereedschap van de fotograaf robuust maken en ervoor zorgen dat de K-7 fotograaf ook dan nog kan fotograferen als andere camera's beter in de tas kunnen blijven.

Betrouwbare autofocus dankzij SAFOX VIII+, betrouwbare belichtingsmeting middels de max. 77 meetvelden, een kwaliteitssluiter voor meer dan 100.000 belichtingen en hoogwaardige objectieven garanderen dat het foto-idee van de fotograaf ook uitgevoerd kan worden.

Witbalans en belichtingsmeting worden vóór de opname op het 3 inch groothoek LCD-scherm als "digitale Polaroid" getoond en zonodig gecorrigeerd. Het beeld kan, dankzij de elektronische waterpas in de zoeker en op de display optimaal ingesteld worden. De Live View functie met contrastmeting voor de autofocus, de belichtingscontrole op het scherm en de optie om het schermbeeld tot 10x te vergroten, zorgen er voor dat de foto geen nare verrassingen vertoont.

Na de opname kan de afbeelding door de hoge resolutie van 921.000 dots optimaal op het scherm beoordeeld worden. Daarbij kan de fotograaf de afbeelding tot 32x vergroten.

Naar wens kan het schermbeeld ook gedeeld worden om zo 2 afbeeldingen naast elkaar te kunnen vergelijken. Het grote LCD-scherm maakt het tevens mogelijk de interne RAW-verwerking te controleren.

Voor optimale beeldresultaten zorgt de betrouwbare belichtingsbesturing die de sluiter aanstuurt tot 1/8000 sec. Met de nieuwste functie voor optimalisatie van het dynamisch bereik zorgt de K-7 voor een betere doortekening van de hoge lichten en schaduwpartijen van de foto. En bij zeer hoge contrasten berekent de HDR-automatiek uit 3 belichtingen bij verschillende waarden een afbeelding met een uitgebalanceerde belichting.

Belangrijk bij een uitgebalanceerde belichting zijn ook de kleurinstellingen. Net als vroeger bij film zijn er verschillende karakteristieken. In de Custom Image functie kiest de fotograaf de passende instelling uit 7 verschillende mogelijkheden (stralend, natuurlijk, portret, landschap, levendig, zwart/wit en nu nieuw: bedekt), optimaliseert deze eventueel naar eigen wens en past deze toe op het te fotograferen onderwerp.

Belangrijk voor een optimale kleurweergave is ook de witbalans. Naast een nieuwe optie voor kunstlicht werd de PENTAX K-7 tevens voorzien van "CTE" (Color Temperature Enlargement). Een betere kleurweergave bijv. bij zonsondergang is daardoor mogelijk.

Maar ook verbeteringen van de beeldkwaliteit zijn mogelijk. Chromatische abberatie en vertekening zijn veel voorkomende afbeeldingsfouten die bij objectieven kunnen optreden. Deze worden door de camera meteen herkend en gecorrigeerd.

Maar hoe goed de belichting, correcties en kleurweergave ook uitvallen, de sensor moet optimaal ingesteld zijn. Afhankelijk van het objectief kan de sensor een voor- en achterwaartse correctie maken. En dat is nog niet alles. Bij de PENTAX K-7 kan de sensor +/- 1 mm horizontaal en verticaal verplaatst worden en zelfs 1° roteren. Daarbij blijft de werking van de ingebouwde "Shake Reduction" tot 4 LW gehandhaafd.

En opdat het hart van de camera, de nieuw ontwikkelde CMOS-sensor in APS-C formaat, het beeld optimaal kan opnemen, spoort de camera stof op, toont dit op het LCD-scherm en verwijdert dit effectief dankzij de ultrasone technologie.

De sensor en daarmee gekoppelde digitaal/analoogconverter zenden de gegevens via 4-kanaalstechniek naar de nieuwe processoreenheid PRIME II. Dankzij de hoge rekensnelheid en de grote opslagcapaciteit belicht de PENTAX K-7 bij max. 5,2 beelden per seconde tot 14 RAW- of 40 JPEG-opnames. (Overigens biedt de K-7 naast het eigen PENTAX RAW ook de mogelijkheid tot opslag in het universele DNG-formaat).

Bij zulke snelheden denkt menigeen aan filmopnames. En waarom ook niet? De processor is ook hiervoor snel genoeg. Bij een resolutie van 1536 x 1024 pixels (3:2) of 1280 x 720 (HD Video 16:9) maakt de camera filmopnames tot 25 minuten bij 30 beelden per seconde. Door het grote sensorformaat en de autofocusfunctie leert men zo'n functie waarderen.

Veel andere functies, opties en mogelijkheden zijn oproepbaar. Er staan tot 16 kleur- en trucfilters met in totaal 135 varianten ter beschikking.

Tezamen met 37 instellingen voor individualisatie van de camera staan 70 functies met meer dan 750 opties ter beschikking van de fotograaf. En dit alles dient maar één doel: Optimale foto's onder alle omstandigheden.

Belangrijkste kenmerken

  • 14,6 megapixels
  • Camerahuis uit een magnesiumlegering
  • Chassis uit edelstaal
  • 77 Afdichtingen tegen stof en spatwater
  • Gehard 3 inch krasbestendig LCD-scherm
  • Prime 2 - snelle processor, tot 5,2 b/sec.
  • Live View en Video met autofocus
  • 100% Zoeker
  • Hogelicht- en schaduwcorrectie in de instelling Dynamisch Bereik
  • HDR-functie in 2 sterktes middels 3-voudige belichting

 


Colofon

Concept, vormgeving en realisatie: ezoffice webdesign © 2007 - 2023

Valid XHTML 1.0 Transitional