Pentax K100D Super

MerkPentax
ModelK100D Super
TypeDSLR
Release28/06/2007
Megapixels6,1
Pentax K100D Super

Reviews

 
CNET.co.uk
Exceeds expectations
Score: 9

De PENTAX K100D Super is bouwtechnisch gelijk aan de K100D. Er zijn echter twee belangrijke verschillen.

Zo beschikt de K100D Super over het drievoudige "Dust Removal System" dat stofvorming op de sensor verhindert, stof van de sensor verwijdert en het stof verzamelt. Door een op nanotechniek gebaseerde coating van de Low Pass Filters wordt het neerslaan van stof grotendeels voorkomen. Mocht echter toch stof neerslaan, dan wordt dit door de beweegbare sensor "afgeschud". Vervolgens wordt dit stof op een kleefstrook opgevangen. Dit systeem is volledig betrouwbaar, maar kan niet in alle gevallen stofvorming voorkomen.

Het tweede belangrijke verschil betreft de toepasbaarheid van de nieuwste SDM-objectieven op de K100D Super. Het SDM-systeem zorgt voor een vloeiende en stille autofocusinstelling door middel van een ingebouwde supersone motor in de objectieven.

Wanneer een objectief met SDM-systeem op de body van de PENTAX K100D Super wordt bevestigd, zal de scherpstelmodus automatisch worden omgeschakeld naar SDM-assisted autofocus.

Verder is de PENTAX K100D Super bouwtechnisch gelijk aan de PENTAX K100D.

Zo staat ook hier de "K" voor hetgeen PENTAX-fotografen al meer dan 30 jaar kennen en begon met fotoapparatuur van de "K"-serie : de objectieven met de reeds legendarische K-bajonet.

De "100" staat voor de positie van de camera in het PENTAX-assortiment en de "D" wijst erop dat het hier een spiegelreflexcamera met digitale sensor betreft.

De PENTAX K100D Super is een nieuw model van de laatste generatie digitale camera's. En dus staan reeds vanaf de instapmodellen alle belangrijke functies ter beschikking, waaronder ultrasone AF. Maar ook het Shake Reduction System (SR),waarmee bewogen opnames verregaand tot het verleden behoren, is hier aanwezig, evenals de uitwisselbaarheid van objectieven.

Ongeacht welk PENTAX objectief met K-bajonet wordt gebruikt uit de M-serie of het huidige DA-objectief - de in de camera geïntegreerde en magnetisch gestuurde beeldsensor compenseert camerabewegingen op betrouwbare wijze. Daarbij herkent de in de camera geïntegreerde computer welk objectief met welke brandpuntsafstand in gebruik is en bepaalt daarbij de benodigde instellingen voor het Shake Reduction System.

Bij oudere objectieven, die nog niet door de camera herkend worden, kan dit handmatig ingesteld worden. Deze digitale camera met stalen chassis en een huis uit versterkt kunststof valt op door nog veel meer eigenschappen die het de gebruiker moeilijk maken de PENTAX K100D Super van een professionele camera te onderscheiden.

Zo begint een goede opname al met een betrouwbare belichtingsmeting. De gebruiker kan zelf bepalen of hij het meerveldsmeetsysteem, de centrumbenadrukte meting of spotmeting gebruikt. Hij kan ook bepalen of de scherpstelling automatisch geschiedt middels 11 meetsensoren, waarvan 9 kruissensoren, ofdat hij zelf een meetveld selecteert.

Beide mogelijkheden garanderen scherpe en briljante opnames die meteen na de opname op het grote 2,5 inch LCD-scherm met een resolutie van 210.000 pixels beoordeeld kunnen worden. Dat geschiedt op dit nieuwe groothoekscherm nog prettiger, want met een kijkhoek van 140° is ook vanuit de zijkant een goed beeld zichtbaar.

Naast vele professionele features is de camera echter ook uitgerust met veel functies die een plezierig en probleemloos gebruik mogelijk maken. Naast de normale belichtingsautomatiek staat ook een motiefprogramma-automatiek ter beschikking. Hierbij berekent de camera de optimale instellingen voor het motief en belicht overeenkomstig.

Naast deze vijf motiefprogramma,s staan acht opnameprogramma's ter beschikking, waarbij niet alleen belichtingstijd en lensopening automatisch worden ingesteld, maar ook andere factoren, zoals filters of het activeren van ruisonderdukking.

Uiterlijk onderscheiden de K100D en de K100D Super zich door een nieuw logo en twee extra contacten aan de camerabajonet. Het ombouwen van een K100D naar een K100D Super is overigens niet mogelijk.

Belangrijkste eigenschappen

  • Geschikt voor SDM-objectiven (ultrasone AF)
  • Meervoudig "Dust Removal System" om stof op de sensor te voorkomen en te verwijderen
  • Originele Pentax "Shake Reduction" voor foto's zonder bewegingsonscherpte - met alle Pentax objectieven
  • 11-punts autofocussysteem met negen kruissensoren
  • Kunstvezelversterkt camerahuis met metalen chassis

Colofon

Concept, vormgeving en realisatie: ezoffice webdesign © 2007 - 2023

Valid XHTML 1.0 Transitional