Pentax K100D

MerkPentax
ModelK100D
TypeDSLR
Release22/05/2006
Megapixels6,1
Pentax K100D

Reviews

 
CNET.co.uk
Very good
Score: 8
DPreview.com
Highly Recommended
Score: 8

Hedendaagse innovaties met beproefde techniek te verenigen, was het hoogste doel bij het ontwerpen van een nieuwe PENTAX camera voor de instappersklasse.

Dit wordt reeds duidelijk in de naam van de nieuwe spiegelreflexcamera. Zo staat de "K" voor hetgeen PENTAX-fotografen al meer dan 30 jaar vergezelt en begon met fotapparatuur van de "K"-serie : de objectieven met de reeds legendarische K-bajonet.

De "100" staat voor de positie van van de camera in het PENTAX-assortiment en de "D" wijst erop dat het hier een spiegelreflexcamera met digitale sensor betreft.

De PENTAX K100D is het eerste model van een nieuwe generatie digitale camera's. De K100D is daarbij grotendeels gebaseerd op de techniek van de PENTAX *ist-serie, maar vormt met de "Shake-Reduction" een nieuwe maatstaf in deze cameraklasse.

Dankzij PENTAX' eigen Shake Reduction System (SR) behoren bewogen opnames in hoge mate tot het verleden. Ongeacht welk PENTAX objectief met K-bajonet wordt gebruikt, uit de M-serie of uit het huidige SA-objectief - de in de camera geïntegreerde en magnetisch gestuurde beeldsensor compenseert camerabewegingen op betrouwbare wijze.

Daarbij herkent de in de camera geïntegreerde computer welk objectief met welke brandpuntsafstand in gebruik is en bepaalt daarbij de benodigde instellingen voor het Shake Reduction System.

Bij de oudere objectieven, die nog niet door de camera herkend worden, kan dit handmatig ingesteld worden. Deze digitale camera met stalen chassis en huis uit versterkt kunststof valt op door nog veel meer bijzonderheden die het de gebruiker moeilijk maakt de PENTAX K100D van een professionele camera te onderscheiden.

Zo begint een goede opname al met een betrouwbare belichtingsmeting. De gebruiker kan zelf bepalen of hij het meerveldsmeetsysteem, de centrumbenadrukte meting of spotmeting gebruikt. Hij kan ook bepalen of de scherpstelling automatisch geschiedt middels 11 meetsensoren, waarvan 9 kruissensoren, ofdat hij zelf een meetveld selecteert.

Beide mogelijkheden garanderen scherpe en briljante opnames die meteen na de opname op het grote 2,5 inch LCD-scherm met een resolutie van 210.000 pixels beoordeeld kunnen worden. Dat geschiedt op dit nieuwe groothoekscherm nog prettiger, want met een kijkhoek van 140° is ook vanuit de zijkant een goed beeld zichtbaar.

Naast vele professionele features is de camera echter ook uitgerust met veel functies die een plezierig en probleemloos gebruik mogelijk maakt. Naast de normale belichtingsautomatiek staat ook een motiefprogramma-automatiek ter beschikking. Hierbij berekent de camera de optimale instellingen voor het motief en belicht overeenkomstig.

Naast deze vijf motiefprogramma's staan acht opnameprogramma's ter beschikking, waarbij niet alleen belichtingstijd en lensopening automatisch worden ingesteld, maar ook andere factoren, zoals filters of het activeren van ruisonderdukking.

Uiterlijk onderscheiden de K100D en de K110D zich uitsluitend door het ontbrekende SR-logo en het zilveren bovendeel van het programmakeuzewiel bij de K110D.

Belangrijkste eigenschappen

  • Origineel Pentax "Shake Reduction" voor niet-bewogen beelden, met alle Pentax objectieven
  • 11-punts autofocussysteem met 9 kruissensoren
  • Vezelversterkt camerahuis met metalen chassis

Colofon

Concept, vormgeving en realisatie: ezoffice webdesign © 2007 - 2023

Valid XHTML 1.0 Transitional