Pentax K10D

MerkPentax
ModelK10D
TypeDSLR
Release13/09/2006
Megapixels10,0
Pentax K10D

Reviews

 
CNET.co.uk
A bargain amateur DSLR
Score: 8
DPreview.com
Highly Recommended
Score: 9
FOTOcentraal
Degelijk en robuust
Score: 9

De K10D kan niet in slechts weinig woorden beschreven worden. Deze camera bevat een veelvoud aan functies, waarbij het ten dele unieke, nieuwe PENTAX ontwikkelingen betreft, die tot op heden nog niet bestonden.

Hoge-resolutie CCD met 10,2 MP
De 23,5 x 15,7 mm sensor maakt niet alleen grote afbeeldingen van 50 x 70 cm mogelijk met optimale kwaliteit, maar biedt ook genoeg reserve voor deelvergrotingen.

Optimale afbeeldingen door de CCD-sensor met 2-kanaals technologie
Bij de K10D wordt een CCD-sensor met al zijn voordelen ingezet. Deze staat garant voor ruisvrije afbeeldingen, ook bij hogere lichtgevoeligheid en biedt een groot dynamisch bereik, zodat contrastrijke foto's ook digitaal geen problemen opleveren.

PENTAX Shake Reduction
De originele PENTAX Shake Reduction werkt met een opto/magnetische 3D sensor objectiefonafhankelijk en functioneert met alle PENTAX objectieven. De CCD-opnamesensor van de K10D is "zwevend" opgehangen en wordt tijdens de opname door 4 magneten zo bestuurd, dat mogelijke bewegingen als gevolg van slechte lichtomstandigheden of een lang brandpuntsafstand gecompenseerd worden.

Dit systeem veroorzaakt geen slijtage, daar de sensor niet mechanisch gestuurd wordt. Het functioneert absoluut betrouwbaar tot een brandpuntsafstand van 800 mm. Moderne objectieven vanaf de F-serie worden door deze camera automatisch herkend. De brandpuntsafstand van oudere objectieven kan tussen de 8 mm en 800 mm handmatig ingevoerd worden.

Aanvullend kan zelfs de intensiteit van de "beweging" (bijv. bij zeer zware objectieven) in drie stappen ingevoerd worden. Dit systeem werkt betrouwbaar en zonder vertraging en maakt een belichtingsspeelruimte tot 4 lichtwaarden mogelijk.

22 Bit analoog/digitaal converter
Deze nieuwe PENTAX ontwikkelingnbsp;brengt de digitale foto een stuk dichterbij het analoge beeld. De PENTAX K10D is de eerste camera die het analoge signaal met 22 Bit digitaliseert. Daarbij vindt een zeer exacte conversie van het analoge signaal plaats en geeft meer natuurlijke en beter genuanceerde kleuren en vergroot de kleurdynamiek.

Met deze nieuwe techniek wordt het digitale beeld uit 4,2 mio kleurwaarden per kanaal opgebouwd.; Bij gebruikelijke systemen staat de fotograaf slechts 4.096 kleurwaarden ter beschikking.

PRIME en DDR2 zorgen voor hoge werksnelheid
Met de Pentax Real IMage Engine past PENTAX voor het eerst een nieuwe en bijzonder snelle centrale rekeneenheid toe. Tezamen met een DDR2 werkgeheugen, dat met 800 MB/sec. werkt(tot heden uniek in een digitale SLR-camera) worden die processen eerst mogelijk, diebsp;deze camera maken wat zij is: een solide, betrouwbaar en bijzonder snel stuk gereedschap.

Zo maakt PRIME een opnamefrequentie mogelijk van 3 beelden per seconde in JPEG-formaat, dat uitsluitend door de geheugenkaart gelimiteerd is. Bij opnames in RAW-formaat bereikt de camera 9 beelden op rij. Vanzelfsprekend is de parallelle opslag van RAW en JPEG data mogelijk. Naar wens ook bij separate beelden, middels een druk op de knop. Even terug naar RAW-data. De fotograaf bepaalt zelf welk RAW-formaat hij gebruiken wil. PENTAX's eigen PEF- of het met overeenkomstige programma's compatibele DNG-formaat.

Sneller opslaan van grote hoeveelheden data dankzij SDHC
Door de nieuwe standaard voor geheugenkaarten wordt de SD-geheugenkaart tot een waar massageheugen. Reeds dit jaar wordt een geheugencapaciteit tot wel 8 GB verwacht. In de loop van 2007 wordt de capaciteit tot 32 GB opgevoerd. Naast de opslag van grotere bestanden wordt echter ook de verwerkingssnelheid verhoogt. SD-geheugenkaarten kunnen toegepast worden, maar verschaffen onder bepaalde omstandigheden niet de verwachte verwerkingssnelheden.

Een met kunstvezel versterkt polycarbonaat huis met roestvrijstalen chassis
In hoge mate geldt metaal als het optimum voor een camerahuis. Het heeft echter ook nadelen. Zo is de geringe flexibiliteit bij stoten een niet onbelangrijk nadeel. In de automobielproductie worden bumpers allang niet meer uit metaal vervaardigd, want kunststof vangt stoten veel beter op en laten geen lelijke deuken achter, die door hun voortdurende druk ook achtergelegen delen kunnen beschadigen. Bij het chassis gaan wij echter geen compromis aan. Want een perfecte vlakligging van de sensor en een optimale verbinding tussen camera en objectief is alleen met een chassis en objectiefbajonet uit roestvrij staal mogelijk.

Een spatwater- en stofdicht camerahuis
Een ander eigenschap van het stabiele huis betreft de bescherming tegen spatwater en stof. Met 72 afdichtingen is de camera-elektronica betrouwbaar tegen regen, sneeuw en stof beschermd.

Dust Removal System
Zou ondanks alle maatregelen toch eens stof in het camerahuis geraken, dan zorgt het 3-voudige Dust Removal System voor afbeeldingen zonder storende stofdeeltjes.

 • Stap 1: Op nanotechniek gebaseerde fluorverzegeling van de Low Pass filters. Door deze coating wordt voorkomen dat de oppervlakken stofdeeltjes aantrekken.
 • Stap 2: Vibraties van de sensor om stof te verwijderen. Mocht ondanks de verzegeling toch stof op de sensor terecht komen, dan kunnen deze door vibraties verwijderd worden. Deze vibraties vinden naar wens plaats tijdens het inschakelen van de camera. Of middels een speciale functie, telkens wanneer de fotograaf dat wenst.
 • Stap 3: Het verzamelen van stofdeeltjes. Wat voor nut heeft het beste systeem om de sensor stofvrij te houden, als de stofdeeltjes daarna door het gesloten systeem rondzweven. Met een plakstrook wordt het stof verzameld en zo aan het systeem onttrokken.

Penta prisma zoeker
Een hoogwaardig glasprisma zorgt voor een voortreffelijk zoekerbeeld. Met een vergrotingsfactor van 0,95x en een 95% zoekerbeeld behaalt de K10D ook hier een hoog rapportcijfer. De camera is met een nieuw, uitermate helder "Natural Bright Matte II" zoekerglas uitgerust Het zoekerglas is verwisselbaar. Er staat hiervoor een matglas met schaalverdeling en een matglas met kruisdraden ter beschikking.

In de onderrand van de zoeker zijn meerdere gegevens uitleesbaar, die per functie wisselen. Zo bevindt zich naast de belichtingsgegevens tevens de ISO-waarde of de grafiek van de handmatige belichtingsmeting.

2,5 inch LCD-scherm met 210.000 pixels
Naast de zoeker is het LCD-scherm een belangrijke bron van informatie. Met een diagonaal van meer dan 6 cm biedt het een optimale beoordelingsmogelijkheid van de foto's. Met een kijkhoek van 140° is ook een beeldbeoordeling vanaf de zijkant mogelijk. In combinatie met de digitale preview zijn ook reportage-opnames vanuit ongunstige opnamestandpunten mogelijk. Bijzonder interessant is de digitale preview vóór de definitieve opname.

De fotograaf kan dit alternatief voor scherptedieptecontrole kiezen en verkrijgt met een druk op de knop een afbeelding op het LCD-scherm,nbsp;dat niet opgeslagen wordt. Aan de hand van deze preview kan de beeldkwaliteit beoordeeld worden. Hierbij staat de "Hot Spot"- waarschuwing eveneens ter beschikking als histogram, dat naar wens de kleurkanalen ook separaat weergeeftt. Voor een betere beoordeling kan het beeld op het LCD-scherm 20-voudig vergroot worden.

Automatische en handmatige witbalans
Aan de hand van de preview laat zich ook de witbalans wijzigen. Hiertoe staan diverse voorinstellingen ter beschikking. Mocht dit niet volstaan, dan kan de kleurbalans handmatig ingesteld worden. Wanneer ook dit niet exact genoeg is kan tot op 100 K en totop 20 Mired nauwkeurig de kleurtempreatuur voor drie verschillende waarden ingesteld worden. De veranderingen in het beeld zijn direkt op het scherm zichtbaar.

Een veelvoud aan belichtingsfuncties
Wie nu een groot aantal motiefprogramma's verwacht, zal teleurgesteld zijn. De K10D concentreert zich uitsluitend op professioneel ingerichte belichtingsfuncties. Er staan de volgende programma's ter beschikking:

 • Universele programma-automatiek (Groene Programma) met een vast programma
 • Programma-automatiek met Hyper Programma, programmawissel, programmakeuze voor normaal en high speed, dieptescherpte, MTF
 • Tijdautomatiek
 • Diafragma-automatiek
 • Flitssynchronisatie (1/180 sec.)
 • B - handmatig
 • USER (in deze programmafunctie kunnen meerdere gebruikersspecifieke instellingen opgeslagen worden, die dan in tegenstelling tot de programma-automatiek individueel ingesteld kunnen worden)
 • SV: Gevoeligheidsvoorkeur (Dit programma is bijna identiek aan de programma-automatiek. Hier bestaat echter de mogelijkheid om de gevoeligheid met het instelwiel aan de omgeving aan te passen. Belichtingstijd en diafragma passen zich overeenkomstig automatisch aan. Deze functie is nieuw en een ontwikkeling van PENTAX ingenieurs.)
 • TAV: ISO-automatiek (ook dit is een nieuw, door PENTAX ontwikkeld programma. De fotograaf stelt tijd en diafragma in, de camera levert hierbij de passende ISO- instelling.)

Belichtingsreeks met 3 of 5 belichtingen
Ondanks alle automatische functies en nog zulk nauwkeurig voorbereidend werk is het toch veiliger dezelfde opname tevens met een andere instelling te maken. De autobracketing functie maakt 3 of 5 belichtingen mogelijk met verschillende belichtingscombinaties. De volgorde kan bij de gebruikersinstellingen individueel ingevoerd worden.

De bracketing functie biedt niet alleen belichtingsreeksen voor tijd en diafragma, maar ook voor scherpte, contrast, kleurverzadiging en witbalans.

Meervoudige belichtingen – Tot 5 beelden op één foto
Een interessante functie, bekend van de analoge fotografie. Hiermee kunnen 5 beelden tegelijkertijd op één foto verzameld worden. Zover niets nieuws, maar de automatische aanpassing van de belichting der separate foto's vereeenvoudigt zeer zeker de nabewerking .

Beeldbewerking – Een maximum aan creativiteit en onafhankelijkheid
Direkt na de opname kan nog in de camera een conversie van RAW naar JPEG uitgevoerd worden. De volgende parameters kunnen in de camera gewijzigd worden:

 •  compressie
 • beeldresolutie
 • wibalans
 • ISO-instelling
 • kleurinstelling
 • verzadiging
 • scherpte
 • contrast
 • Individuele instellingen

Met de K10D kunnen in het menu "eigen instellingen" speciale wensen ingesteld worden. Voor een overzichtelijk gebruik zijn de verschillende menuonderdelen in door kleuren gekenmerkte groepen ondergebracht.

Een belangrijk punt in de "eigen instellingen" betreft oudere objectieven, die niet over een automatisch diafragma beschikken. Deze optie maakt het mogelijk de belichting te meten ondanks het ontbreken van een diafragmasimulator.

Bij gebruik van K-objectieven kan door middel van een speciale knop (groene punt) de belichtingsmeting ook met oudere objecieven plaats vinden.

11-punts AF
Reeds lang een typische eigenschap van een PENTAX SLR-camera is de 11-punts autofocus met 9 kruis- en 2 vertikale sensoren. De sensoren herkennen het motief en stellen zeer nauwkeurig scherp op de juiste plaats van het beeld. Wie daar niet op vertrouwt, kan de meetvelden - ook in de spotmeting - handmatig selecteren.

16-velds multisegment belichtingsmeting
Nog altijd speelt de belichtingmeting een belangrijke rol. De optimale belichting wordt in 16 meetvelden gemeten. Wie het nog nauwkeuriger wil, schakelt om naar de centrumbenadrukte of spotmeting.

Toebehoren
De toebehoren maken de camera nog waardevoller. In het eerste kwartaal van 2007 worden nieuwe objectieven geïntroduceerd. Enkele zullen speciaal op de K10D zijn afgestemd. Deze zijn eveneens spatwater- en stofdicht.

Tegelijkertijd met de camera wordt een batterijgrip geïntroduceerd. De batterijgrip D-BG2 kan een extra batterij (geen batterijen type AA) bevatten en verdubbelt daarmee de arbeidsduur.

In de camera-instellingen kan worden bepaald in welke volgorde de batterijen gebruikt dienen te worden. Camera of batterijgrip eerst, of de automatische keuze van de sterkste batterij.

Belangrijkste eigenschappen

 • 10,2 Megapixel CCD
 • Shake Reduction
 • 22 Bit A/D converter
 • PRIME processor
 • DR – Dust Removal
 • Spatwaterdicht
 • Ultrasone AF

Colofon

Concept, vormgeving en realisatie: ezoffice webdesign © 2007 - 2023

Valid XHTML 1.0 Transitional