Pentax K20D

MerkPentax
ModelK20D
TypeDSLR
Release23/01/2008
Megapixels14,6
Pentax K20D

Reviews

 
CNET.co.uk
Impressive performance
Score: 8
DPreview.com
Highly Recommended
Score: 9
Fotografie.nl
Veelzijdig instrument
Score: 0
Letsgodigital.org
A recommended SLR camera
Score: 8
Pixelmania.nl
Een prima reflex
Score: 0
Steves Digicams
A great camera
Score: 0

De nieuwe K20D sluit aan bij het succes van de semi-professionele K10D. Om voortaan dit niveau te handhaven werd een compleet nieuw cameraconcept ontwikkeld, dat met zijn eigenschappen en omvangrijke uitrusting de maatlat in deze cameraklasse beduidend hoger legt.

Prestaties en precisie
Prestaties en kwaliteit moeten opnieuw gedefinieerd worden. Zo is het hart van deze PENTAX K20D de nieuw ontwikkelde CMOS-sensor met een effectieve resolutie van 14,6 megapixels. Bij deze sensor gaat het om een gezamenlijke nieuwe ontwikkeling van PENTAX en Samsung.

Jarenlange ervaring in het ontwerpen van camera's en de know how van een gevestigde camerafabrikant werden gecombineerd met de kennis van een toonaangevende elektronicafabrikant, hetgeen leidde tot iets totaal nieuws in de fabricage van spiegelreflexcamera's -de eerste sensor van 23,4 x 15,6 mm met een totale beeldresolutie van 15,07 megapixels.

Ondanks de hoge resolutie werd storende beeldruis tot een mimimum beperkt. Dankzij de constructie en de camerafuncties zijn opnames met een gevoeligheid tot ISO 6400 mogelijk.

Professionele details
Op grond van veel eisen van fotografen en handelaren werd de K20D uitgerust met een fijnere compressiestap. Er staan nu 4 JPEG compressiestappen ter beschikking die zorg dragen voor nog beter gedetailleerde foto's. Hoogst belangrijk voor specialisten: De camera slaat de beeldbestanden op als JPEG of als RAW -afhankelijk van de instelling - maar ook JPEG èn RAW tegelijkertijd. Daarbij kan gekozen worden tussen het PENTAX RAW-formaat "PEF" en het Adobe-Photoshop-formaat "DNG". Met een druk op de knop kan het bestandsformaat snel gewijzigd worden.

De naam PENTAX staat voor beeldstabilisatie in het camerahuis ("Shake Reduction"-System). Daarom is de K20D net als de andere modellen (muv. de K110D) met een objectiefonafhankelijk systeem uitgerust ter voorkoming van bewegingsonscherpte . De opto-magnetische 3D-sensor onderscheidt bewegingen en maakt langere belichtingstijden (tot 4 EV)uit de hand mogelijk.

De K20D werkt met een nauwkeurige 11-punts autofocus met 9 kruissensoren( SAFOX VIII); de AF is apart te justeren. Met de functie "AF-Adjustment" kan elk objectief apart geoptimaliseerd worden, of naar wens alle objectieven met een bepaalde, vrij instelbare, factor gecorrigeerd worden.

Front-en backfocus problemen behoren daarbij tot het verleden. De heldere prismazoeker biedt een zichtveld van 95%. Het matglas is uitwisselbaar -verdere matglazen zijn als extra verkrijgbaar. De lichtgevoeligheid van de K20D kan van ISO 100 tot ISO 6400 ingesteld worden. Het dynamische bereik wordt met één belichtingsstap vergroot en omvat nu een belichtingsspeelruimte van 2 lichtwaarden. Met als resultaat een betere doortekening in hoge lichten en schaduwpartijen.

Daarnaast biedt de K20D 5 kleurprofielen en een zwart/witprofiel, die tevens nog individueel aanpasbaar zijn. Hiermee verkrijgt de fotograaf de mogelijkheid om de kleurkarakteristiek naar behoefte aan te passen. De professionaliteit en robuustheid wordt door het stofdichte en spatwaterdichte camerahuis onderstreept. De sensor wordt op bijzondere wijze beschermd tegen verontreiniging.

Dit uit vier stappen bestaande systeem bestaat ten eerste uit een speciale coating van de Low-Pass-Filters die verhindert dat stof zich kan vastzetten. Bij de tweede stap wordt eventueel aanklevend stof door vibratie regelmatig afgeschud -en wel bij het inschakelen of handmatig. Bij de derde stap worden de verwijderde stofdeeltjes onderaan de sensor verzameld.

De K20D is uitgerust met een aanvullend waarschuwingssysteem: Met de vierde stap de "Dust Alert" wordt een niet-gespiegelde afbeelding van de sensor weergegeven die precies aangeeft waar het stof zich bevindt. Met de optioneel verkrijgbare Sensor Cleaning Kit kan aldus het hardnekkige stof van de sensor worden verwijderd.

Een andere noviteit betreft de pixelmapping die uitgevallen pixels interpoleert en zodoende storende "witte vlekken" in de afbeelding voorkomt. Deze functie wordt door de camera-automatiek uitgevoerd zodat lastige bezoeken aan een werkplaats vermeden worden.

Alles onder controle
Op het 2,7 inch grote LCD-scherm met 230.000 beeldpunten laat de beeldkwaliteit zich met vertrouwen controleren. Voor de beoordeling van kritische beeldsegmenten staat een 32-voudige loep ter beschikking. De preview-optie maakt een controle mogelijk van de beeldcompositie en belichtingsinstelling vóór de uiteindelijke opname, hetgeen speciaal bij nacht- en serieopnames onnodige testopnames voorkomt. Daarbij werd deze digitale voorbeeldfoto ten opzichte van de K10D duidelijk verbeterd. Nu kunnen alle opnameparameters aan de hand van de elektronische preview gewijzigd worden, met de K20D kan deze preview nu ook opgeslagen worden.

Eén van de belangrijkste nieuwigheden is de Life View-functie. In het bijzonder bij het fotograferen vanaf het statief is deze functie nuttig. De fotograaf kan op het LCD-scherm een roosterafbeelding inschakelen en zo het beeld compositorisch optimaal samenstellen. Voor de automatische scherpstelling klapt de spiegel even naar beneden, stelt scherp en klapt weer terug.

Handmatige scherpstelling is tijdens de Live View instelling mogelijk. Door het 160° LCD-scherm is een hoekzoeker vaak overbodig, want de combinatie groothoekscherm met Live View maken zelfs opnames mogelijk vanuit een ongunstige positie. Maar ook de digitale vóóropname is voor velen een handig stuk gereedschap. Een druk op de previewknop en een vóóropname verschijnt op het scherm en laat zien of alle instellingen OK zijn.

Bij de K10D hebben veel gebruikers deze functie uitvoerig toegepast. Weliswaar was deze vóóropname het beste van de serie -maar kon niet opgeslagen worden. Bij de K20D werd deze functie uitgebreid zodat bij de K20 dit beeld nu kan worden opgeslagen.

Met name beroepsfotografen zullen de kalibratie van het LCD-scherm als eerste belangrijke stap in de digitale workflow kunnen waarderen. Hier toont de K20D zijn verborgen krachten. Het scherm is niet alleen in helderheid instelbaar, in de functie "kleurtuning" kan ook de kleurweergave in 49 stappen worden gewijzigd. Het formaat van het scherm is niet doorslaggevend.

De fotograaf heeft de mogelijkheid om het tekstformaat tot 150% te vergroten. Tezamen met de lopende tekst worden alle menu-onderdelen zo leesbaar mogelijk weergegeven. Ten behoeve van de beeldcontrole kunnen details met de loep 32-voudig vergroot worden. En voor een optimale beeldbeoordeling kan het schermbeeld loodrecht in twee delen worden gesplitst. Controle is nu eenmaal belangrijk.

Tempo is niet alles
3 Beelden per seconde bij continue scherpstelling zorgen voor de best mogelijke beeldresultaten. Bij deze beeldfrequentie kunnen tot 38 JPEG-bestanden worden opgeslagen. Bij 2,3 beelden/sec. kunnen zoveel JPEG-bestanden worden opgeslagen als de SDHC-geheugenkaart toelaat.

Voor veel doeleinden is tempo immers het belangrijkste. In de "Burst Mode" neemt de K20D tot 115 beelden op bij 21 beelden/sec. Hiervoor staat uitsluitend een resolutie van 1,6 MP ter beschiking. Of toch liever rustig aan? Wat denkt u van 1 opname per dag? Met de ingebouwde intervaltimer kunnen tot 99 opnames met tussenpozen tot max. 24 uur geprogrammeerd worden.

Wat betreft geprogrammeerd - U programmeert uw camera geheel naar eigen wens. U verandert de functies van de instelwielen of de functie van de RAW-knop naar eigen behoefte. Of u formeert zelf een belichtingsreeks voor belichtingstijd, witbalans, kleurverzadiging, kleurtoon, contrast en scherpte zodanig dat één druk op de ontspanknop volstaat om tot 5 opnames achter elkaar te belichten.

Veel fotografen die met statief weten dit zeer te waarderen. Overigens kunnen "HDR-knutselaars" nu met een vast diafragma bij belichtingsreeksen wezenlijk beter werken.

Speciale functies
Nu haalt u nog meer details uit lichte en donkere partijen van het beeld. Met de functie "Dynamic Range Enlargement" vergroot u het dynamische bereik met één stop. Dat waren nog een tijden toen de fotograaf voor bepaalde opnames speciale typen films moest gebruiken. Met de PENTAX K20D heeft de fotograaf de mogelijkheid om uit 6 "films" te kiezen.

Met de Custom Image functie zijn de kleurkarakteristieken te selecteren voor: helder - natuurlijk - portret - landschap - levendig - zwart/wit. Dat waren tevens de tijden dat een film uit meerdere emulsielagen was opgebouwd en dat het brandpunt daarmee in overeenstemming was. Thans kan bij de sensor met slechts één laag problemen ontstaan bij het gebruik van oudere objectieven. Met de AF-instelling kan de fotograaf zijn objectieven en hun scherpteinstelling optimaliseren

Het beeld als bestand
JPEG geldt als universeel bestandsformaat, iedereen kan dit bestand verwerken. Met het RAW-formaat ziet het er anders uit. Dit is van fabrikant tot fabrikant verschillend en uitsluitend met specifieke software te verwerken.

Iets anders is het geval met het DNG RAW-formaat. Dit is wat betreft prestaties weliswaar niet zo omvangrijk als het PENTAX Photolaboratory 3 maar wel universeel met andere programma's te verwerken. De wijziging van het opnameformaat kan snel via de RAW-knop plaatsvinden. Hiervoor is de knop individueel te programmeren.

Voor een eenvoudiger archivering van de bestanden kan bij de K20D de bestandsnaam individueel veranderd worden. Hiervoor staan 4 karakters (letters en cijfers)ter beschikking.

Belangrijkste eigenschappen

  • 14,6 MP CMOS -sensor
  • Robuust dankzij een water- en stofdicht camerahuis
  • Live View via het LCD-scherm met hoge resolutie
  • Hardware ruisonderdrukking
  • 14 bits A/D convertor
  • AF Front-/Backfocus instelling pixelmapping
  • LCD-scherm kalibreerbaar

Colofon

Concept, vormgeving en realisatie: ezoffice webdesign © 2007 - 2023

Valid XHTML 1.0 Transitional