DSLR software

Op deze pagina vind je een overzicht van veelgebruikte software voor digitale fotografen. De markt voor fotografie-software wordt gedomineerd door het bedrijf Adobe. Hoewel er ook producten zijn van andere fabrikanten (bv. Corel), zijn de kwaliteit en mogelijkheden van deze producten vrijwel altijd ondergeschikt aan die van Adobe.


Adobe Photoshop Lightroom

Adobe Photoshop Lightroom is een 'Digitale Doka'. Het pakket is vooral bedoeld om verbeteringen aan te brangen op de RAW-bestanden van bijvoorbeeld DSLR-camera's. Deze bewerkingen kunnen dan uitgevoerd worden zonder kwaliteitsverlies en - niet onbelangrijk - ook weer makkelijk ongedaan gemaakt worden.

Met Lightroom kun je daarnaast je foto-bestanden ordenen. Door aan je foto's tags toe te voegen, kun je ze gemakkelijk terugvinden. Ook biedt Lightroom mogelijkheden je foto's op het web te publiceren.

Het Lightroom-pakket leent zich in principe voor nagenoeg alle fotobewerkingen, tot het punt dat je de foto echt wilt gaan manipuleren, zoals bv. het verwijderen van objecten/personen of geavanceerd retoucheren. Voor dergelijke bewerkingen heb je een pakket als Adobe Photoshop nodig.

Adobe Photoshop Lightroom is eigenlijk een must voor elke serieuze hobby- of professionele fotograaf.

Lightroom is verkrijgbaar is zowel een Engelstalige als Nederlandstalige versie. De Engelstalige versie kan handig zijn vanwege de vele Engelstalige tutorials die op het net te vinden zijn.


Adobe Photoshop

Adobe Photoshop is verreweg het meest gebruikte en populairste softwarepakket voor de digitale fotograaf - zowel voor de amateur als de professional. Adobe Photoshop is dé standaard als het op beeldbewerking aankomt. Het is een uitgebreid pakket waarmee je tal van bewerkingen kunt uitvoeren. Daarnaast worden er door tal van partijen zg. plugins aangeboden, die de functionaliteit van het pakket nog verder vergroten.

Van Adobe Photoshop is zowel een Nederlandstalige als een Engelstalige versie beschikbaar. De Engelse versie is goedkoper. Daarnaast sluit de Engelstalige versie beter aan bij de vele handige tutorials die op het internet te vinden zijn.


Adobe Photoshop Elements

Adobe Photoshop Elements is het kleine broertje van het veel professionelere Adobe Photoshop. Het is aanmerkelijk goedkoper dan Adobe Photoshop.

Met Photoshop Elements kun je de belangrijkste beeldbewerkingen uitvoeren, zoals het donker- en lichter maken van foto's, het verwijderen van rode ogen en het op maat bijsnijden.

Het pakket heeft een interface die vooral gericht is op de amateurfotograaf, met onder andere wizards die je helpen bewerkingen uit te voeren.

Toch moet het pakket ook niet onderschat worden. Voor de meeste gebruikers is de functionaliteit van dit pakket ruim voldoende en zijn de flinke meerkosten van de professionele versie eigenlijk niet te rechtvaardigen.

Kortom: Adobe Photoshop Elements biedt veel waar voor zijn geld en een absolute aanrader voor wie de eerste stappen gaat zetten op het gebied van digitale beeldbewerking.


Colofon

Concept, vormgeving en realisatie: ezoffice webdesign © 2007 - 2023

Valid XHTML 1.0 Transitional