Uitleg Full Frame DSLR Camera

full-frameEen Full Frame DSLR-camera, ook wel een FF of FX -camera genoemd, heeft een beeldsensor die aanmerkelijk groter is dan die van een 'gewone' digitale spiegelreflexcamera ('crop-camera').

De beeldsensor van een full-frame camera heeft dezelfde grootte als van die van een 35mm kleinbeeldcamera.


Voordelen van Full Frame
Een full-frame camera heeft drie belangrijke voordelen ten opzichte van een camera met een kleinere beeldsensor, te weten:

 • Bij groothoekfotografie
  full-frame-groothoekMet een full-frame camera zie je door de lens een groter beeld dan met een standaard dslr-camera. Dit verschil uit zich met name in groothoekfotografie. Je 'pakt' met een full frame camera meer dan met een standaard dslr-camera. Bij andere vormen van fotografie, zoals tele- of macrofotografie, is dit gemis aan beeld eenvoudig te compenseren door gebruik te maken van een geschiktere lens (of zoomfactor).

 • Bij ongunstige lichtomstandigheden
  De pixels van een full-frame camera zijn groter en lichtgevoeliger dan die van een standaard-dslr. Daardoor treed er aanmerkelijk minder ruis op bij fotografie bij ongunstige lichtomstandigheden.

 • Grote zoeker
  Vanwege de grootte van de beeldsensor is ook de zoeker (of 'viewfinder') van een full-frame camera groter dan van een standaard dslr-camera. Zo'n grote zoeker geeft een duidelijker beeld van wat je fotografeert dan een kleine zoeker.


Nadelen van Full Frame
Een full-frame camera heeft echter ook enkele nadelen, te weten:

 • Prijs van de camera
  Een full-frame camera is aanmerkelijk duurder dan een 'gewone' dslr-camera;

 • Grootte en gewicht
  Een full-frame camera is wat groter en zwaarder dan een standaard dslr-camera;

 • Niet alle lensen zijn geschikt
  Lang niet alle lensen zijn geschikt voor gebruik in combinatie met een full-frame camera. Als de lens niet geschikt is, is slechts een deel van het beeld bruikbaar.

 • Lensfouten beter zichtbaar
  Omdat full-frame camera's gebruikmaken van het hele optische bereik van een lens, zijn lensfouten, zoals vignettering (donkere hoeken) beter zichtbaar.


Klik hier voor een overzicht van full-frame-camera's

Colofon

Concept, vormgeving en realisatie: ezoffice webdesign © 2007 - 2023

Valid XHTML 1.0 Transitional